søndag 6. januar 2013

Hånd i hånd med Bulimi


 


Bulimia Nervosa, mer kjent som Bulimi, er en spiseforstyrrelse som rammer mange mennesker og spesielt kvinner i den vestlige verden. En vanlig oppfatning er at kun unge kvinner rammes, men faktum er at lidelsen ikke har noen aldersgrense og at den heller ikke diskriminerer hva angår kjønn. Både menn og kvinner rammes. En person som lever med Bulimi vil bruke enormt mye tid på mat, både fysisk, men ikke minst også psykisk. Typisk blir dagligdagen preget av uopphørlige tanker om mat, kropp og vekt, angst og mangel på kontroll.

Hva er bulimi?

Bulimi kjennetegnes først og fremst av et spisemønster med overspisninger og påfølgende oppkast for å kvitte seg med den mat man har inntatt. Det kan også benyttes andre metoder for å kvitte seg med maten etter en overspisning, for eksempel bruk av avførende legemidler eller vanndrivende stoffer. Forut for en overspisning vil det hyppig ses at personen har forsøkt å unngå å spise for meget, eller bestemte fødevarer, hvorfor det oppstår stor sult, og dermed naturlig nok en stor trang til overspisninger.

En overspisning vil si at man spiser en stor mengde mat over kort tid. Ofte dreier det seg om virkelig store mengder, hvilket personen som inntar det kan være pinlig berørt over. Lidelsen holdes derfor som oftest skjult, og medfører stor skam og skyldfølelse. Mange kan leve med Bulimi som en del av sin hverdag i over flere år, uten at deres nærmeste vet noe om sykdommen.

Bulimi kan arte seg forskjellig fra person til person. Det som gjentar seg er dog de nevnte symptomer, som innebærer  episoder med overspisning med påfølgende oppkast. I tillegg til at man har episoder hvor man spiser store mengder mat over kort tid, er det et kriterium for lidelsen at man opplever et kontrolltap i forbindelse med overspisningsepisoden. Negativ selvvurdering basert på ens kroppsform og vekt, inkluderes også som et diagnosekriterium, alt i følge det amerikanske diagnosesystem DSM- IV. Hyppigheten i overspisninger og oppkast kan variere fra person til person. Noen gjentar overspisingsepisoder med oppkast opptil flere ganger etter hverandre, flere ganger på en dag, mens andre har en episode og stopper her.

Bulimi og følelser

Uansett hyppigheten i episodene med overspisning er det avgjørende å bryte det spisemønsteret man har kommet inn i for å komme ut av Bulimien. Dette er svært vanskelig for de ramte, for hva med følelsene da? Bulimi sees ofte som uttrykk for, eller en reaksjon på, en rekke vanskelige følelser, som personen ikke er i stand til å holde ut, kjenne på eller akseptere. Ved nærmere undersøkelse av bulimiske pasienter viser det seg ofte at bestemte situasjoner kan trigge en overspisning eller et sug etter å overspise. Sulttilstand er en meget viktig og opprettholdende faktor, hvorfor en innføring av regelmessige måltider er en viktig del av behandlingen. Men i tillegg kan det nesten alltid avdekkes vanskelige følelser hos den ramte, som denne ikke føler seg kompetent til å håndtere, og som slik kan sees som en medvirkende og tilgrunnliggende faktor for utløsning av en overspisning/oppkast episode.

Behandling

Når man lider av en spiseforstyrrelse er det viktig å identifisere de opprettholdende faktorene for lidelsen, slik at man hurtigst mulig kan komme ut av de uhensiktsmessige handlingsmønstre man sitter fast i. Årsakene til at man får en spiseforstyrrelse kan være individuelle, men ofte ser man at det ligger mange negative selvvurderinger til grunn hos de som rammes. Da kan man sammen med en terapeut modifisere de negative og feilaktige syn man måtte ha omkring seg selv, om mat og om kropp, samt fokusere på atferden, som under alle omstendigheter må forandres for å komme ut av den pågjeldende spiseforstyrrelse. Man må igjen ta kontroll over maten og livet sitt, fordi man har havnet i en situasjon hvor det nå tilsynelatende er maten som kontrollerer.

Når man kjenner igjen negative strategier, som opprettholder lidelsen, kan man lettere avstå fra disse og komme videre. Online terapi kan være et godt valg for deg som søker hjelp.


***

Om forfatteren


Karen Chika Gjølmesli  - Bio: Norsk psykolog, utdannet fra Københavns Universitet. Speciale indenfor kognitiv atferdsterapi i forhold til behandling av Obsessive Compulsive Disorder.  

THERAPION.COM NORGE

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar