onsdag 10. april 2013

Hva er OCD?

OCD består av tvangstanker og tvangshandlinger som begge oppleves som svert uutholdelige for den rammede. Lidelsen har tidligere blitt omtalt som angstnevrose og man antok før at forekomsten var mye lavere enn man vet at den er dag. I dag vet man at lidelsen er relativt utberedt og OCD regnes faktisk som den fjerde mest utbredte psykiske lidelse, etter depresjon, substansmisbruk og fobier. Det regnes med at omkring 1-2% av den generelle populasjon vil rammes av OCD i løpet av livet.


Obsessive Compulsive Disorder (OCD) er en angstlidelse som skaper store vanskeligheter i forhold til en normal livsutfoldelse for den rammede. OCD består av tvangstanker og tvangshandlinger som begge oppleves som svert uutholdelige for den rammede. Lidelsen har tidligere blitt omtalt som angstnevrose og man antok før at forekomsten var mye lavere enn man vet at den er dag. I dag vet man at lidelsen er relativt utberedt og OCD regnes faktisk som den fjerde mest utbredte psykiske lidelse, etter depresjon, substansmisbruk og fobier. Det regnes med at omkring 1-2% av den generelle populasjon vil rammes av OCD i løpet av livet. Dette er et estimat, basert på undersøkelser foretatt hovedsakelig i den vestlige verden. Selv om OCD er en hyppig forekommende lidelse, tar det ofte opp til flere år innen mennesker med OCD kommer i riktig behandling. Blant årsakene til dette ses ofte at de rammede ikke ønsker, eller tør, å fortelle om sine symptomer, da disse som regel oppleves som meget pinlige, skamfulle og ubehagelige. OCD går utover den rammedes livskvalitet på grunn av det omfattende ubehag den rammede opplever, med en dagligdag preget av angst, bekymringer og utmattende ritualer som den rammede føler seg presset til å gjennomføre.



Tvangstanker og tvangshandlinger

Tvangstanker er tanker, mentale bilder elelr impulser, som dukker opp om og om igjen hos den rammede. Ofte er tvangstankenes innhold forbundet med tabubelagte emner, som religiøst, aggressivt, voldelig eller seksuelt innhold. Emner personen helst ikke ønsker å identifisere seg med. Mange med OCD kjenner på, og kjemper med med, følelsen av at de er ved å gå fra sans og samling, at de er ved å bli sinnsyke, eller tanker om at de allerede har blitt det. Dette er feil. Faktisk er en av de ting som kjennetegner OCD at man ikke er sinnsyk, fordi man faktisk er klar over at tankene man har og spesielt handlingene man utfører er overflødige. 

Tanker men ikke vil ha, men som kommer igjen og igjen og man opplever man ikke kan styre, kan være forferdelig ubehagelig. Her blir det viktig å forstå at jo mer man prøver å ikke tenke på noe, jo mer vil man tenke på det. Dermed har det helt motsatt effekt når en med OCD prøver å kontrollere og kvitte seg med ubehagelige tanker gjennom å prøve å ikke tenke på det ubehagelige. Tvangshandlinger oppstår som følge av tvangstankene, og er gjerne handlinger en person vil utføre for å kvitte seg med de ubehagelige tankene, eller for å forhindre at noe skal skje, som følge av det de har tenkt. Dette blir en ond sirkel, som er vanskelig å bryte, fordi tvangshandlingene feilaktig vil bekrefte tvangstankene.

Det er viktig for rammede å oppsøke profesjonell hjelp, og dette kan være lettere å gjøre hvis man vet at alle mennesker har tendenser til å tenke ubehagelige tanker. Det er ingenting som er for merkelig, pinlig eller skammelig å oppsøke hjelp for. En tanke er nettopp bare en tanke. Det å forholde seg anderledes til tankene, og lære om hvordan ens vurderinger av tvangstanker er opprettholdende for lidelsen vil være en viktig del av behandling for OCD. Dette kan man få hjelp til sammen med en dyktig behandler, for eksempel via nettterapi. Når man lårer å kjenne igjen negative og feilaktige strategier og vurderinger som opprettholder lidelsen, kan man lettere avstå fra disse strategier, lære nye strategier og på denne måte komme videre.

***

OM FORFATTEREN

Karen Chika Gjølmesli  - Legitimert Psykolog. Har arbeidet med mennesker med angst, depressjon og spiseforstyrrelser, og har hovedoppgave innenfor behandling av tvangssymptomer (OCD).

THERAPION.COM NORGE

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar